torstai 20. maaliskuuta 2014

Luomuheinää, myräkkää ja pohdintaa ongelmakäyttätymisestä.

Aamumme alkoikin ennen kahdeksaa heinien hakureissulla. Sattui vielä olemaan muuten meidän .15 hääpäivämmekin tänään. Haettiin luomukuivaheinää pikkupaaleissa tuosta noin 10 kilometrin päästä koe-erä ja hyvää on heinä, on apilaa ja muuta normaalista poikkeavaa lajiketta paalissa ja tosi lehtävää...eli ei ole varmaan sokeristakaan kovasti. Tuolta haen kyllä lisää.


                                                          Hyvin maistuu luomuheinä

Päivällä alkoikin sitten tulla lunta ja vaakana kun tuuli vaan yltyy. Suvin piti tulla Diisalla ratsiin ja minun piti Geislillä mennä...saa nyt olla, turhan kurja keli. Pakkanen alkaa olla lähellä puoltatoista astetta ja lumi kastelee kohta hepat. Bonnie sai ohuemman sadeloimen kun sen karva on aika omituisessa huopaantumisvaiheessa kun se lähtee niin rajusti joten epäilen sen veden pitävyyttä ja tämä tuuli lisää kurjaa keliä niin olkoot se loimen alla.


Iksu lähteekin jo ensi lauantaina uuteen talliin. Tilanne rauhottuu meillä sitten. On ollut  syömisen kanssa ongelmaa kun Geislin tulo sai Iksun entisestään ahneehtimaan ja käyttätymään hyvin hankalasti ja siten aiheuttaa minulle aika paljon stressiä kun pitää soveltaa niin että kaikki saisi syödä  kuitenkin rauhassa ja riittävästi eikä yksi kolmen edestä. Kokoerot aiheuttaa lisää jännitettä ja se että yksi on kantavana ja turha stressi ei nyt olisi sillekään hyväksi. Minulla ei ole mahdollisuutta näissä tiloissa järjestää asiaa kun hevonen ei kunnioita sähkönauhojakaan vaan on ryysinyt niistä läpi useasti jos koittaa erottaa. Kurja juttu kaikenkaikkiaan kun Iksun omistajat ovat mukavia ihmisiä. Heitä kyllä nähdään varmasti vielä kun Iksu taitaa jatkaa kyllä Outin valmennuksessa kuitenkin täällä meillä.

Tämä on yksi niitä hankalia asioita mistä minusta on hyvä keskustella avoimesti sillä vaikka me ihmiset kuinka ajattelemme yhdistellä eri hevosia ei se aina vaan onnistu vaikka kuinka olisi hyvää tahtoa. Näissä pienissä pihatto oloissa se varsinkin korostuu yhden hevosen sopimattomuus sillä helposti silloin kärsivät kaikki. Se tuskin on kenenkään vika vaan silloin on meidän ihmisten muutettava tilanne  ihan jo kaikkien turvallisuudenkin takia. Me on kuitenkin pystytty keskustelemaan asiasta suoraan ja yritetty löytää ratkaisuja, tehty eri kokeiluja joten helpolla ei luovutettu.Tähän päädyttiin kuitenkin kun alkaa olla liian raskasta vahtia ja valvoa tilannetta kun hevonen selvästi  muuttuu vaan pahempaan suuntaan keinoista huolimatta. Toivottavasti hevonen saa paremman mahdollisuuden tallioloissa jossa sen heinät on selkeämmin sen omia ilman että sen pitää yrittää syödä kilpaa toistenkin heinät.5 kommenttia:

RH kirjoitti...

Onnea onnea puolipyöreän hääpäivän johdosta!! En tiennykään, että ootte niin kauan jo olleet naimisissa... vaikka olenhan mie sinun blogiakin aikasen monta vuotta jo lukenut. Aika tuntuu välillä kuluvan ihan hurjaa vauhtia, ainakin kun katsoo taaksepäin. Saako kysyä missä ja miten ootte tavanneet?

Kurjaa, että laumassa on epäjärjestystä... mutta Geisli on kyllä taas niin ihanan näkönen tuossa posket pullollaan heinää vetelemässä :)

Irkku kirjoitti...

Me on tavattu ihan tavanomaisesti ravintolassa Porissa jossa minä silloin asuin ja mies oi lähikunnasta viettämässä poikien kanssa iltaa. siitä se sitten lähti ja vuosi oli silloin 95 :)

On tuo Geisli kyllä melkonen hurmuri!

RH kirjoitti...

Samana vuonna minäkin tuon omani "löysin" :)

Elina kirjoitti...

Ompa kurjaa, että Iksu ei sopeudu. :( Mietinkin, miksi he ovat lähdössä.

Mutta mahtavaa, kun asioista voidaan puhua suoraan ja kokeilla erilaisia keinoja. Olen itsekin ekaa kertaa tällaisella tallipaikalla, jossa voidaan avoimesti puhua ja ehdottaa erilaisia ratkaisuja ja sitten kokeillaan.

Niinkuin tallinomistaja sanoi, niin omille tavoilleen voi tulla sokeaksi ja voi olla olemassa vielä parempikin tapa tehdä. :)

Ja onnea 15. hääpäivän johdosta!

Irkku kirjoitti...

Totta Elina! Ei saa koskaan pitää itseään täysinoppineena silloin kyllä syyllistyy kapeakatseisuuteen ja kehitys loppuu jos kuvittelee jo tietävänsä kaikesta kaiken. Tässäkin tapauksessa on varmaan useampia syitä mitkä tähän tilanteeseen johti ja kaikkiin ei pystytä enkä minä pysty vaikuttamaan niin tämä päätös nyt piti sitten tehdä.
Kiitos onnitteluista :)