Vuoden 2013 projektit laidun ja ratsastuskenttäTähän pihamme yhteyteen tulee ratsastuskenttä jonka mitat tulevat olemaan vähintään 40 x 30 metriä.
kentälle laitetaan valot ja tarvike/ sadesuojakatos. Pintaan tulee kvituhkaa ja kenttä salaojitetaan. Se tulee alkuun ainakin ympäröityä kahdella nauhalla jotka kiinnitetään tolppiin.
Näitä parimetrisiä kuusitolppia on kaadettu metsästä ja ne odottavat kuorimista. Tolppamenekki on kuitenkin pitkälti toistasataa kun laidunkin saa näistä tolpat. Laitumelle tulee kolme nauhaa.


  Tuleva kesälaidun aidataan tuonne valkoisen aidan takana näkyvälle noin hehtaarin lohkolle.


14.2
Kentän pituudelta eli noin 40m on nyt puut kaadettu. Oikealta kaatuu vielä puuta että tulee se noin 30m leveyttäkin sitten kentälle. minä seison tuolla perällä huomioliivissä.

 17.3 on puut kaadettu tulevalta kentältä kokonaan. Sen mitat ovat leveyden osalta tulleet 34 metriseksi eli on liki neliö tämä kenttä mutta sehän passaa. Ei se harmita sitten jälkeenpäin että liian iso kenttä tuli tehtyä :)

29.3 Tolppiin tehdään kärjet klapisirkkeliä hyödyntäen. kuorinta talkoot noin viikon päästä.9.5.2013 tuli kaivinkone ja nosteli kannot pois. sen jälkeen lähti pintamaakin pois.

Niinkuin kuvasta näkee on hiekkaa melkein kokonaan tuo humuksen alta tullut maa kun tonttimme on kerran sellaisilla soran ja hiekanottopaikoilla niin mitäkös muutakaan se olisi. Ei tarvitse kauheesti vaihtaa maamassoja.

Toukokuun ehtiessä puoleen kuuta päästiin kentällä jo ratsastamaan vaikkakin sinne tulee salaojaputket ja pintamaat vielä lisäksi. Mutta kun pohja jo kerran on hyvää se äestyksen ja juurien ja kievien keräämisen jälkeen on jo sovelias ratsastukseen vaikkakin se ei ole vielä kokonaisuudessaan edes käytössä kun kannot ovat odottamassa noutoa.
25.5 alkoi meillä laitumen laitto kuntoon ja jo 26.5 olivat hepatkin siellä aitojen sisäpuolella. Sähköt saatiin kuntoon jo 27.5. Ollaan aloiteltu maltilla kun Lahja ei ole vielä ollut niin paljoa vihreellä mitä Diisa.


Laidun on lohkottu kolmeen osaan joita sitten kierrätetään aina viikko kerrallaan.

Viikolla 27 lähtivät kannot pois kentän reunalta ja ne menevät energiahaketukseen.

Samalla viikolla 5.7 alkoi mies kaivamaan salaojat ja maakaapelit valotolpille.

Kantojen alla ollut kuudennen tolpan paikkakin sai sen tolppansa sitten viimein.


Kun kaikki kaivuut oli tehty 8.7 iltaan mennessä se tasattiin traktorilla odottamaan pintamaita. Nyt kenttä on niissä mitoissaan kokonaisuudessaan mihin se tulee jäämään. Minun piti päästä heti testaamaan :)


Tiistaina 9.7 aloitti mies isänsä kalustolla kuskaamaan tavaraa joka on 0-8mm kalliomursketta. Niille jotka eivät tiedä kerrottakoon että tuo nolla tuossa kokoluokassa on sitä tuhkaa ja sen tuhkan tehtävä on toimia tiivisteenä vähän kuin jokin betoni joka tekee siitä sitten kovan ja mahdollisimman luistamattoman alustan kun se tasataan ja tiivistetään pintaan.Islanninhevoset askellajiratsastuksessa tarvitsevat kovan alustan ja siksi tulee  tuo murske meille tuohon pintaan.


Neljä kuormaa tuli ensimmäisenä päivänä ja tonneissa se on noin 48t. Kentälle tulee varovasti arvioiden menemään mursketta ainakin 180t eikä taida riittää. Kentän toinen reuna eli noin puolet tulee vaatimaan enemmän pintaa pehmeyden ja ojaan viertävän laskunkin puolesta joten lopullinen määrä selvinnee vasta kun työ on edennyt ja tasoitusta on tehty.

240tonnia sitä mursketta sitten siihen pintaan kaikenkaikkiaan ajettiin.
Heinäkuussa saatiin pinta ja tolppia kentälle niin aita kuin valopylväätkin.


Kentän laidalle tuli myös katos jonne saa tavaroita suojaan ja siellä saa olla sateelta tai auringolta suojassa katsojatkin. Valot tulee niin katoksen sisälle kuin ulkopuolelle näyttämään tuohon tuloväylälle.

10.9 laitettiin valotkin paikoilleen 6 x 30w led valoheittimet. katokseen 2 x 10w led valot.

Kenttää hoidetaan aina ratsastuksen jälkeen keräämällä kaikki lanta pois ja keräilen kävyt ja muut risut myös viikottain.  Kenttää lanataan miehen tekemällä lanalla mönkijää apuna käyttäen ja se toimii todella hienosti siihen hommaan.

                                     Niin kuin 3.1.2014 voi todeta lanauksen jälkeen.


1 kommentti:

tammamma kirjoitti...

Hei!
Millainen kentän pinta on näin muutaman käyttövuoden jälkeen?