Pihaton ja tarhan rakentaminen

Kaikki alkoi 10.4.2012 kun mieheni käynnisti moottorisahan ja alkoi konkreettisesti tehdä tilaa tarhalle ja pihatolle.

Katsoimme tulevan pihaton paikan suurinpiirtein ja minä katsoin alustavasti ainakin ne puut mitkä pitää ehdottomasti poistaa. Lautoja mies oli ollut jo sahalla aikaisemmin tekemässä ja ne olivat tapanimyrskyn kaatamia. Eli minä sain pihaton pitkälti tänä vuonna sen takia kun oli hyvin puuta mistä se tehtiin.





Piirsin paperille pihatosta pohjakuvaa ja hiukan julkisivustakin. Pihaton paikka varmistui kun tiesimme mitat ja katsottiin se kunnolla paikalleen. Tonttimme on hiekka ja soraesiintymäelueella joten meillä on onneksi hyvin vettä läpäisevä maa-aines. Pihatosta päätettiin heti tehdä maavarainen. Pihatto on noin 4.5m x 6 m sisämitoiltaan.

 Tässä kohtaa muutama sana pihattojen ja muiden vähäisimpienkin katosten tekemisessä on hyvä ottaa yhteyttä oman asuinpaikan rakennusvirasto / viranomaiseen ja kysyä lupamenettelyistä, ne kun vaihtelevat paljon ja riippuvat jo monestakin tekijästä. Eli aina rakennusten suunnittelut yms. asiat kannattaa hoitaa niitä ammatikseen hoitavien ihmisten tuella ja opastuksella. Se miksi meillä tehtiin itse ja ehkäpä melko helpontuntuisesti johtuu jo meidän useamman rakennusprojektin kokemuksesta ja voineen sanoa että pihatto lukeutuu niistä liki helpoimpiin toteutettaviin mitä on vuosien saatossa pykätty.

 Mikä on myös hyvin tärkeää jo suunnitteluvaiheessa pitää muistaa miettiä montaa asiaa. Pitää miettiä mikä on oma tarve ja pihaton asukkien koko, määrä ja yhteensopivuus ja mahdolliset ongelmat ja sairastapaukset.Tutkia kannattaa esimerkiksi hippolis.fi sivustoa josta löytää lainsäädännön kuinka suuret tilat vaaditaan pihatto oloihin ja minimi korkeus yms. mitat niillä pääsee jo hyvin alkuun.
Kannattaa miettiä asioita monta kertaa niin että miten menettelee mahdollisessa ongelmatilanteessa. Kesällä suunnitellessa pitää muistaa tulevat talvikelit, pimeys, liukkaus, vedensaanti, sähköt. kaikki pitää miettiä ja muistaa TURVALLISUUS niin eläinten kun ihmistenkin. Tarpeeksi tilaa, valoa ja sujuvaa kulkureittiä.  Minimoida turhat vaaranpaikat. Kannattaa miettiä asioita muutamaan kertaan ja käydä vaikka katsomassa muutamassakin paikassa, lukea ja kysellä avoimesti.

Budjetin laatimisesta muutama sananen. Niinkuin yleensä aina rakentaminen ja varsinkin vieraan työvoiman ja eri viranomaisten ja ammattilaisten käyttö saattaa usein  tuottaa yllättäviä ennalta arvaamattomia kuluja. Eli varatkaa summa ylimääräisille menoille reilusti, mielummin yläkanttiin rahantarve suunnitteluvaiheessa. Tässäkin kohtaa jätän arvion muille koska tilanteemme on sen kaltainen että ainoastaan sähkömiestä tarvittiin. Maansiirto, koneet, niiden käyttö yms. teki mies 95 prosenttisesti itse.




Pihatto on rakennettu tolppien päälle. Tässä kohtaa taas huomiona maaperän hiekkaisuus joka ei juurikaan roudi.




Alapuut sai tervauksen. Samaan aikaan aloimme kunnolla niittää ja raivata pihattotarhaa. Alue on noin 0,3 ha suorakaiteen muotoinen vanha peltolohko.




Ensin suoritettiin niittoja joita on tehty aikaisempinakin vuosina tähän lohkoon. Poistin myös jokusia koristepensaita juurineen.Mies kaasi isohkojakin puita ja monia kymmeniä pieniä. Kantoja nostettiin isoimmat traktoria ja ketjuja apuna käyttäen.

 Pahin kohta josta lähti useampi isohko kanto sai lisämaata ja laidunsiementä kylvin sinne tasattuani maan. Tässä vaiheessa oli heinäkuu 2012.

samaan aikaan kun pihatto alkoi nousta harjakorkeuteensa oli menossa tarhan kunnostus ja aidan teko.







Haettiin noin 2m kuusitolppia jotka oli käsittelemättömiä ja ne sai kuivua vähän aikaa kun olivat juuri kuorittuja ja sitten ne sai tervauksen ensin maahan menevänltä osaltaan ja osa tervattiin maassa ollessaan ja loput jo tervattiin sitten valmiiksi lappeellaan ja annettiin kuivua.








Sitten oli tuulensuojalevyn vuoro. Vuorilaudoitus tehtiin osaksi vanhasta puretusta hyväkuntoisesta laudasta.

 



 
Uuttakin tarvittiin kuitenkin.


Katto sai uuden ruskean peltikatteen.

 Tarhaan menevä ojarumpu levennettiin  ja puiden karsintaa jouduttiin jatkamaan kun alettiin oikeen sovittamaan aitatolppia tarhan kulmiin ja mittailemaan lankun todellista menekkiä.

Aitalankku on kunnollista vahvaa tavaraa ja se on itse miehen sahauttamaa  ja tapuloimaa joka sitten sai maalikerroksen päälleen ja kuivatettiin sisällä.




Tolppien laitto aloitettiin toisesta lyhyemmästä päästä ja ne ovat noin puoli metriä maassa
Tässä vaiheessa alkaa heinäkuu 2012 olla lopuillaan.

Kulmat sai vielä miehen tekemät vahvikeraudatkin. Tässä on jo langatkin vedetty ja ne menevät molempien lankkujen alla. Lanka ei katkea kuin yhdessä kohtaa kun kelasta loppui lanka. Minä ja mieheni ollaan hieman taipuvaisia pikkutarkkuuteen ja niinhän meillä on liitoksetkin sitten ihan niinkuin pitääkin, eli ei mitään solmuja  :)




meidän veräjä joka on kaksiosainen turvallisuus syistä oli aika haasteellinen että, lanka saatiin menemään järkevästi katkaisematta siinä.


    Tässä on aita ja veräjät jo valmiit ja olemme tulleet ratsastamalla käymään kotona syömässä jo tarhasta komeeta ruohoa ja tutustumassa uuteen tulevaan Diisan omaan kotitarhaan. Suodatinkankaan alle tuli ensin järeämpää sepeliä ja pintaan kivituhkaa ja se vietiin reilusti tarhan puolelle kun portilla tulee helposti rasitusta enemmän kun siinä hengaillaankin enemmän.

                                        Unelma täyttyy..keittiön ikkunasta näkyy oma hevonen!









Pihattoon vedetään kaapeli jotta saadaan sähköt sinne. Miehen sukulainen koneensa kanssa ja mies työmiehenä vahtii kaapelin menoa maahan.

Tässä kohtaa ainoastaan tarvitsimme vierasta työvoimaa joka  oli sähkömies. Hän kytki laitteet ja tarkisti toimivuuden.. Eli miehen tekemään "kaappiin" laitettiin sähköpaimen Olli ja pari pistoketta kaivopumppua varten josta nostetaan kesä-aikana hevosille letkulla vesi. Kaapin kyljessä on yksi pihavalo että näkee pimeälläkin mennä kaapille.





30mm vesivaneri asentuu sisäpuolelle. Levyt painavat tolkuttomasti.




Ylös laitetaan aikaisemmasta projektista jäänyttä vaaleaa ohuemapaa vaneria.

Purua kärrätään kymmeniä kottikärryllisiä. Puru on sahalta tuotu kun lautoja on tehty.
Ikkunat saadaan hyödynnettyä vanhoista purkuikkunoista jossa on lämpölasia. toinen ikkunoista.

Elokuuta mennään jo hyvän matkaa kun pihatto saa värin ja ikkunamyykitkin.




Mies aloitteli karsinaelementtien tekoa.Lliukuovi systeemin osat ( yläkisko ja pyörät ) hän kävi hakemssa kaupasta kaikki muu omien käsien kautta raudasta  jonka hän myös itse maalasi.

Ikkunoihinkin hän teki itse kalterit sekä ulos että sisälle.





Pihatossa on ulkovalo joka on hämäräkytkimellä eli heppojen ei tarvitse olla pimeässä vaikka ei itse ehtisikään ennen pimeää kotiin ja valo palaa myös yön yli.




Sisällä on kaksi valoa. Toinen valo jää juuri kuvan vasemmalle seinälle ja ne saa päälle myös erikseen  voi vaikka jättää yövaloksi toisen. Tuplapistokekin löytyy pihaton sisältä joka on lamppujen korkeudella tuossa vasemmalla seinällä lampun vieressä, sähköt pitää ehdottomasti olla täysin heppojen ulottumattomissa ja lamppujen tulee olla tiloihin sopiva samanlaisia kuin ulkovalot. Niiden tulee kestää kosteutta ja pölyä. Valojen katkaisijat on pihaton ulkopuolella toisella lyhyellä seinällä joka on erotettu langoilla ettei hepat pääse sinne ja sieltä nousee myös maakaapeli joka on tietenkin putkitettu kunnlla seinälle.






Elemntti laitettiin paikoilleen  ja sitten lisää ruuvausta.







Oven aukaisu mekanismi on seinän viereisessä putkessa ja senkin mies siihen itse rakensi ja se toimii  kun sitä putkea painetaan alaspäin niin jousi vapauttaa oven yläkiinnityksen ja oven saa kiinni ja auki helposti yhdellä kädellä ja on turvallinen etteivät hevoset jää kiinni riimuistaan mihinkään salpoihin.


Pihaton alaovi tehtiin ensin valmiiksi ennekuin hepat tulivat kotiin.

                                                          Se on kaksi metriä leveä.


                              
                                                       Sisäpuolelta se näyttää tältä.



Ulkopuolelta tämän näköinen. Tähänkin mies teki haat ja jopa vahvat isot saranat hän valmisti itse.Haat saa  paikoilleen kiinni seinään ovien ollessa auki niin etteivät ne liiku tuulessa.
Oviaukossa on myös pvc liuskat jotka estävät kuumuutta, tuulta ja itikoita vaivaamasta heppoja. Ne on asennettu limittäin paremman toimivuuden vuoksi.







Myöhemmin lokakuussa mies teki yläpariovenkin jotta kylmenevien öidenkin takia saadaan laittaa sekin kiinni.






Päivää ennen kuin hepat muuttivat laitettiin ruokakupit, suolakivet ja ämpärit paikoilleen. Kummallekin omansa.




Myös tämä tilaamani Infraheatin säteilylämmitin joka on tarkoitettu juuri eläinsuojiin. Se on paloturvallinen, pölyä ja kosteutta kestävä, meni paikoilleen Diisan karsinaan sillä se toimii siten tarvittaessa sairaskarsinana. Tätä on testattu toiminnassa jokusia tunteja sellaisina päivinä kun on satanut ja hepat ovat olleet märkiä. Se lämmittää ja kuivattaa kostean ilman mukavasti ja tuota korkeutta voi säätää haluamakseen kun se roikkuu metalliketjujen varassa.

Pihatossa on nyt pahnat olleet puolitoista kuukautta purujen lisäksi ja tuntuu ihan toimivan vaikka ajatuksena onkin siirytä mahdollisesti olkikuivikepellettiin.




Harjauspuomi kuuluu myös näihin varusteisiin ja tässä on hyvä laitella heppa kuntoon.

 Tuonne aidan takana näkyvälle hehtaarin lohkolle olis tarkoitus sitten ensikesänä päästää heppoja laitumelle. Se on kylvetty luonnonniitylle.





Hepat olleet noin viikon täällä ja ei voi muuta kuin käydä niitä ihastelemassa ja kurkkia niitä ikkunasta :)








4 kommenttia:

KatjaLilaAlexandra kirjoitti...

Äh, kirjoitin pitkän kommentin puhelimesta mutten tiedä tuliko se perille...

Irkku kirjoitti...

Enpä ole huomannut tätäkään kommenttia aikasemmin ja ei ole muita kommentteja tullut.

Linn kirjoitti...

Löysin juuri tämäm blogin. Aivan ihana pihatto!! Omasta hevosesta ja pihatosta saa vielä unelmoida mutta teitä aion "seurata" :-)

Vipe kirjoitti...

Heips!
Mahtava blogi josta käytännön tietoa, kiitos!
Olitkos jossain jo kertonut mitä koko lysti tuli teille maksamaan? Monenko hevosen pihatto tuo nyt kaikkiaan on? Itsellä ajatus kahdelle minihevoselle eli voiko verrata jotenkin.. Mies ja isänsä rakentajia ja miehellä myös sähkömiehen koulutus.