perjantai 18. marraskuuta 2016

Talvi ehti tulla ja mennäkin

                                                                   Metsälenkillä

Kuivat pakkaskelit ja pieni määrä lunta ehdittiin saamaan ja kun lunta tuli hieman lisää muuttui se sitten jo seuraavana päivänä rännäksi ja kohta olikin maa taas musta. Torstaina ei enää ollut maassa juurikaan mitään ja synkkä musta marraskuu näytti taas oikein kyntensä. Tosin kuivaa on ollut tämä syksynä / alkutalvena joten siitä ei voi moittia säitä.


Tänään käytiin kaupoilla ja haettiin kentälle yhden pimenneen valon tilalle nyt 50w heitin kun siellä on ollut 6 x 30W jos näitä laitettais seuraavien sammuvien tilalle , kenttä on senverran iso ja metsän saartama joten lumeton aika on se niin kovin pimeä.  Tallin kulmalle laitetaan tuo liiketunnistinvalaisin.

                                                                  Hilla ja mies

Eilen meillä olikin jännä päivä. Heti aamusella pakattiin pienet ponit traileriin ja suunta oli kohti Poria ja siellä raviradan hevosklinikkaa. Molemmilla pienillä kun löytyi kesän korvalla sudenhampaat, Hillalla tosin kovin pienet vasta puhjenneet.  Kerttu otettiin ensin käsittelyyn ja se sai rauhotuksen ja karvat ajaletiin molempien kaulalta pienenltä alueelta jotta saadaan antaa kipulääke sinne paremmin. Kerttu rauhottuu tosi hyvin ja se sai puudutukset ylähampaisiin ja sitten alkoi niiden irrotus. Toinen lähti kohtuu nopeasti mutta toisen kanssa olikin työ. Se tuli kahdessa osassa. Hillalle sama homma ja ihan samantyylisesti meni. Eka hammas aika nopeasti irti ja se toinen sitten antoi itseään odotuttaa että irtos kokonaisesna. molemmat ponit oli niin hienosti sekä matkat että paikanpäällä että kyllä näiden kanssa vaan kelpaa lähteä reissuun!                                                          2 X  Sudenhampaat

Vain Hillan hampaita täytyi hieman raspata kun oli pari piikkiä. Kertulla oli moitteeton suu muuten, onhan ne tosiaan melkein kesäkuussa viimeksi raspattu.

Meidän reissu kesti matkoineen noin 3 tuntia. Kotiin tultua laitoin molemmat karsinaan säteilylämmittimen alle huilailemaan villaloimet selässään kun satoikin aamulla aika lailla ja ponien karva oli kosteaa.Pari tuntia kun olivat huilineet vein melassivettä ja sitä molemmat hiukan joivatkin. Päästin ponit syömään heinää reilun kolmen tunnin karsinalevon päälle.
Ponit olivat ihan reippaita ja kun näin että söivät ihan mieluusti ja joivat niin ei ollut mitään isompia murheita. Iltasella katselin vielä tarkemmin ponien suupielet ettei mitään kovasti kuolaa tai verta olisi näkösällä ja ei mitään merkkiä sellaisesta ollutkaan. Lääkäri suositteli suun huuhtomista jokusen päivän operaation jälkeen ja niinhän me haettiin perjantaina pienkone osastolta oljyimupumpun jolla huuhtelinkin heti kotiin tultuamme ponien suut. Hyvin antoivat sen tehdä.

                                                                   Pakkasella                                                                  PahnaaHaettiin pahnoja 70 paalia ja olen nyt laittanut kutterin päälle aluksi ihan muutaman siivun paalista ja toki ponit niitä maistelevat ja syövät. Pahna on kauranolkea ja se on ns. luomua joten sillämielin uskaltaa antaa syödä ja se on todella kuivaa ja näin ollen puhdasta. Reilu viikko meni niin pahna ei enää niin kiinnosta. Tykkään että saavat pötkötellä lämpimässä pahnapedissä talvella. Se toimii myös lisänä jos on oikein kova pakkanen niin saavat sitä hiukan yöllä hamuilla lämmikkeeksi vatsaansakin.

                                                                              Diisa                                                   

Ei kommentteja: