maanantai 10. heinäkuuta 2017

Heinää ja laidunta

                                                                             Heinäpellolla

Heinäpellolla oltiin sunnuntaina ja saatiin taas oikein hyvää luomuheinää. Osa jäi uupumaan sillä tänä vuonna tästä tuli aika lailla vähemmän mitä edellisvuonna. Meillä on nyt oma heinävarastomme saanut ovet jotka mies asensi siihen ihan muutamaa päivää ennen kuin haettiin pellolta heinät. Sinne menee nyt liki kaikki meidän vuotuinen kuivaheinätarpeen verran paaleja. Nyt vaan ei niitä siellä kuitenkaan niin paljoa ole. Saan varmasti kyllä luomuna sen lopun vuoden heinän mitä tarvitsen kuitenkin. On tässä lähellä heitä jo tullut tutuiksi joilta hankin  ne.

                                                   Vasemmalla olevat ovet on heinävaraston ovet

                                                                                    Laidunta


Tänään laitoin hepoille kylvetyltä laitumelta ensimmäisen vähän huonomman lohkon jossa on kosteikko kohta joka ei itänytkään edes kovin hyvin ja tässä päässä tuntuu olevan savikkaa yms. rikkaruohoa enemmän. Sopii oikein hyvin kun aloittelevat meidän laidunnusta eli noin 6-8h päivässä. Vaikka pääsivät tänään ekaaa kertaa lohkolle neljäksi tunniksi tulivat heti tarhan puolelle kun huutelin. onhan meillä annettu jo yli kuukausi niitettyä tuoretta ja ovat päässeet pikkukaistaleelle laiduntelemaan mielenvirkistykseksi. Pikkuponit oli siellä sen liki nelisen tuntia joskin liikkuivat paljon ja kävivät välillä tarhan puolella katsomassa josko Diisa jo tulisi niiden kanssa. Sillä se oli lenkillä Saiman kanssa.

                                                                                Hilla ja Diisa
Hilla varsinkin odotti Diisaa kovasti lenkiltä ja oli ihan kiinni toisessa kun sai "äitinsä" laitumelle viimein.  Meillä laidunnetaan varmasti myöhään syksyyn mutta ajallisesti aika lyhyesti päivisin.

                                                                           Männyn kerkät


Keräsin männyn kerkät talteen kun juhannuksen tienoilla puolitin kasvustoja kääpiövuorimännyistäni ja keitin niistä keitokset ja tiivisteen sakeaa mäntyuutetta. Se saa toimia heposille jos tarvetta ilmenee flunssalääkkeenä ja muutenkin piristävänä vitamiini ja hivenainepommina. Meillä ei kyllä ole koskaan nuhaisia tai flunssaisia heppoja nähty mutt jospa sellanen joskus osuu kohdalle tai jollekin tutun heppaselle ja ilmenee tarvetta niin  apuna on sitten sellaiseenkin vaivaan.

                                                                                     Hilla

Hilla saanut nyt tehostettua kaviohoitoa kun sillä vaihtuu säteet ja niiden alle irtoamisvaiheessa tuppaa menemään kaikenlaista likaa ja vuolija suositteli erästä  minulla jo aikaisemminkin heppasten kavionhoitoon olevaa tuotetta niihin laitettavaksi muutaman kerran viikossa ja silloin on aina hyvä tehdä sitten kaikkea muutakin hyödyllistä. Vaikkapa lähteä siedättymään kaikenlaisiin juttuihin asutusalueelle.                                                        Hilla otti pajun kukinnot kutreihinsa

Olen opiskellut aika paljon nyt lisää hevosista niiden anatomiaa ja biomekaniikkaa, fysiologiaa ja  tarkoitus onkin syksyllä hankkia  mahdollisesti ravivalmennusoppia kurssimuotoisena josta saa aika tukevan paketin uuteen aluevaltaukseeni ravihevosten parissa kun kerran on kysyntää tullut ja kivaa palautetta niin mikä jottei!


Ei kommentteja: